OG‘IR METALLAR VA KIMYOVIY MODDALARNING OZIQ-OVQAT ORQALI INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI - Shukurova Gulsara Dushabekovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada og‘ir metallar va turli kimyoviy moddalarning oziq-ovqat mahsulotlari orqali inson organizmiga tushishi hamda ularning sog‘liq uchun xavfli ta’siri tahlil qilinadi. Sanoat chiqindilari, pestitsidlar, mineral o‘g‘itlar va ekologik ifloslanish natijasida oziq-ovqat zanjirida to‘planadigan qo‘rg‘oshin, simob, kadmiy kabi og‘ir metallar inson organizmida bioakkumulyatsiya jarayonini keltirib chiqaradi. Ushbu moddalar asab tizimi, yurak-qon tomir tizimi, jigar va buyrak faoliyatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi, shuningdek, surunkali zaharlanish va onkologik kasalliklar xavfini oshirishi mumkin. Tadqiqotda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash, sanitariya-gigiyena nazorati va profilaktik choralar muhimligi asoslab beriladi.