MUHAMMAD RIZO OGAHIYNING “RIYOZ UD-DAVLA” ASARIDA IJTIMOIY-SIYOSIY LEKSIKANING TAHLILI - Atabayeva Zumradxon Oybek qizi; Nazrullayeva Gulnoza Karimbek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada XIX asr o‘zbek adabiyoti va tarixnavisligining yirik vakillaridan biri bo‘lgan Muhammad Rizo Ogahiyning “Riyoz ud-davla” asarida uchraydigan ijtimoiy-siyosiy leksika tahlil qilinadi. Asarda qo‘llangan ijtimoiy-siyosiy leksik birliklar semantik jihatdan tasniflanib, ularning kelib chiqishi, ma’nosi va til tizimidagi o‘rni o‘rganiladi. Shuningdek, turkiy, arab va forsiy tillarning mazkur leksikaning shakllanishiga ta’siri ham tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida asarda ishlatilgan ijtimoiy-siyosiy terminlar o‘sha davr siyosiy va ijtimoiy hayotining muhim ko‘zgusi ekani aniqlanadi.