MUHAMMAD RIZO ERNIYOZBEK O‘G‘LI OGAHIYNING HAYOTI: TARIXIY MUHIT VA SHAXS SHAKLLANISHI - Atabayeva Zumradxon Oybek qizi,; Nazrullayeva Gulnoza Karimbek qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy ish XIX asr Xorazm adabiy-madaniy hayotining yirik namoyandasi — Muhammad Rizo Erniyozbek o‘g‘li Ogahiyning hayoti, ijodi va ma’rifiy merosini yoritishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda Ogahiyning kelib chiqishi va oilaviy muhiti, ta’lim olishi va ilmiy shakllanish jarayoni, Xiva xonligi davridagi davlat xizmatidagi faoliyati, xususan miroblik lavozimidagi ishlari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, uning lirik ijodi, “Ta’viz ul-oshiqin” devonining janr va mavzu jihatlari, tarixiy asarlarining mazmuni va manbashunoslikdagi ahamiyati keng yoritilgan. Ishda Ogahiyning tarjimonlik faoliyati, Sharq mumtoz adabiyoti namunalari asosida shakllangan tarjima uslubi, pedagogik va ma’rifiy qarashlari hamda adolatli davlat boshqaruvi haqidagi fikrlari ilmiy asosda tahlil etiladi. Tadqiqot davomida Ogahiy merosining o‘zbek adabiyoti, tarixshunosligi va ma’naviy tafakkur taraqqiyotidagi o‘rni aniqlab beriladi hamda uning asarlarining bugungi kun ilmiy-amaliy ahamiyati xulosalanadi.