HARBIY XIZMATCHILAR SHAXSINING INDIVIDUAL-PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARINI PSIXODIAGNOSTIK O‘RGANISH METODLARI - Abduraxmonov Sharibjon Axmadjonovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada harbiy xizmatchilar shaxsining individual-psixologik xususiyatlarini o‘rganishning psixodiagnostik metodlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Harbiy faoliyat o‘ziga xos psixologik sharoitlar, yuqori darajadagi mas’uliyat, stress va xavf omillari bilan tavsiflanadi. Shu sababli harbiy xizmatchilarning temperament, xarakter, emotsional barqarorlik, motivatsiya hamda stressga chidamlilik kabi individual-psixologik xususiyatlarini aniqlash muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada milliy va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari asosida harbiy xizmatchilar shaxsini psixodiagnostika qilishda qo‘llaniladigan asosiy metodlar – kuzatish, suhbat, test, so‘rovnoma va eksperimental metodlarning nazariy hamda amaliy jihatlari yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy harbiy psixologiyada shaxs diagnostikasi harbiy jamoalarda ijtimoiy-psixologik muhitni yaxshilash, harbiy xizmatchilarning kasbiy moslashuvini ta’minlash hamda ularning ruhiy barqarorligini oshirishda muhim vosita sifatida ko‘rib chiqiladi.