АVIATSIYA DVIGATELLARI UCHUN TEXNIK XIZMAT DASTURLARINI OPTIMALLASHTIRUVCHI MATEMATIK MODELLARNI ISHLAB CHIQISH - T.A. Sagdiyev; I.S. Maturazov; N.A. Isakov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Maqolada aviatsiya dvigatellarining texnik xizmat koʼrsatish (TXK) dasturlarini optimallashtirish uchun moʼljallangan matematik modellarni ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Ekspluatatsiya jarayonlarida dvigatel agregatlarining ishonchliligini baholash, nosozlik ehtimolini prognozlash va profilaktik xizmat intervallarini aniqlash uchun ishonchlilik nazariyasi, Markov jarayonlari va optimal boshqaruv nazariyasi asosida kompleks matematik modellar taklif etilgan. Tadqiqot natijalari texnik xizmat davriyligini maqbullashtirish, ekspluatatsion xarajatlarni qisqartirish va parvoz xavfsizligini oshirishga xizmat qiladi.