TA’LIM JARAYONIDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISH STRATEGIYALARI VA ULARNING TALABA SHAXSIGA TA’SIRI - X. Z. Odiljonova; Jonizaqova Madina Akrom qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola o‘quv jarayonida emotsional intellektni rivojlantirish yo‘llariga bag‘ishlangan. Emotsional intellekt (EI) — bu shaxsning o‘z his-tuyg‘ularini va boshqalar his-tuyg‘ularini anglash, boshqarish va ularga samarali munosabat bildirish qobiliyatidir. Zamonaviy ta’lim jarayonida ei o‘quvchilarning ijtimoiy hamkorligi, stressni boshqarishi va mustaqil fikrlashini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega.maqolada o‘z his-tuyg‘ularini aniqlash va boshqarish, boshqalar his-tuyg‘ularini tushunish va empatiya, ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirish, qiyin vaziyatlarda stress va emotsiyalarni boshqarish kabi masalalar yoritilgan. shuningdek, ta’lim jarayonida eini qo‘llashning samarali usullari — guruh ishlari, rielik o‘yinlar, muammoli vaziyatlarni tahlil qilish va refleksiya mashqlari tavsiya etilgan. Natijada, o‘quv jarayonida emotsional intellektni rivojlantirish shaxsiy va ijtimoiy rivojlanishga, shuningdek, akademik natijalarning yaxshilanishiga xizmat qiladi.