ABDULLA QODIRIY HAYOTI VA ADABIY MEROSI - Bozorova Zulfizar Akbar Qizi,; N.Sh.Tulyaganova, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Abdulla Qodiriy – o‘zbek adabiyotining zabardast namoyandalaridan biri, sharqiy o‘zbek romanining asoschilaridan sanaladi. U hayoti davomida o‘z davrining jamiyatidagi tub o‘zgarishlarni chuqur tahlil qilgan, adabiyot orqali xalqini ilm-fan, tafakkur, madaniyat sari yetaklashga intilgan. Abdulla Qodiriy 1894-yilda Toshkent shahrida hunarmand oilasida tug‘ilgan. Bolalik yillari va dastlabki ta’limi shu zamin bilan uzviy bog‘liq bo‘lgan, kichikligidan o‘qishga ishtiyoqi balandligi bilan ajralib turgan. Qodiriy avval mahalliy maktabda, so‘ng eski usul maktablarda tahsil ko‘rdi va bu yillar uning shakllanish davrida muhim rol o‘ynadi.