BARIATRIK OPERATSIYA O‘TKAZGAN BEMORLARDA OPERATSIYADAN OLDIN VA KEYIN 24 SOATLIK AMBULATOR QON BOSIMI MONITORINGI (SMAD) KO‘RSATKICHLARI - Bobosharipov Feruz G’ofurjonovich,; Nadirova Yulduz Isomovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Maqsad: Bariatrik operatsiya o‘tkazgan bemorlarda operatsiyadan oldin va keyin 24 soatlik ambulator qon bosimi monitoringi (SMAD) orqali arterial qon bosimi ko‘rsatkichlaridagi o‘zgarishlarni baholash.Material va metodlar: Prospektiv kuzatuv tadqiqotiga semizlik tashxisi qo‘yilgan 40 nafar bemor jalb qilindi. Barcha bemorlarda operatsiyadan oldin va operatsiyadan 3 oy o‘tib SMAD tekshiruvi o‘tkazildi. 24 soatlik sistolik va diastolik qon bosimi, kunduzgi va tungi ko‘rsatkichlar hamda antihipertenziv dorilar iste’moli baholandi. Statistik tahlil paired t-test yordamida amalga oshirildi.Natijalar: Operatsiyadan keyin 24 soatlik sistolik qon bosimi 138,5±6,2 mmHg dan 126,3±5,8 mmHg gacha (p