БОЛАЛАРДАГИ HELICOBACTER PYLORI ИНФЕКЦИЯСИНИ ТАШХИСЛАШ ВА ДАВОЛАШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Н.Х.Худайберганова,; И.М.Ахмедова,; И.Т.Аликулов, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация. Мақолада Helicobacter pylori инфекциясининг механизмлари ва роли ҳақида адабиёт маълумотлари келтирилган. Гастродуоденал соҳа касалликлари ривожланишида, ташхислаш ва даволаш хусусиятлари.Болаларда хеликобактериоз - ошқозон шиллиқ қаватининг Helicobacter pylori бактерияси билан юқумли шикастланиши, кўпинча асимптоматик, аммо сурункали гастрит, яра ва гастродуоденитга олиб келиши мумкин. Касаллик контакт-маиший йўл билан (сўлак, идиш орқали) юқади. Ташхис инвазив бўлмаган (13С-нафас олиш тести, нажаснинг ПЗР) ва инвазив усулларни ўз ичига олади [13, 14].Овқат ҳазм қилиш тракти касалликлари болалар ёшидаги патологияда етакчи ўринлардан бирини эгаллайди, уларнинг тарқалиши Украинада болалар аҳолиси орасида 148,95 ‰ га етди [6]. Овқат ҳазм қилиш аъзолари касалликлари (50-75%) ошқозон ва ўн икки бармоқли ичак патологияси етакчи ўринни эгаллайди [4, 6].