TRANSPORT-LOGISTIKA INTEGRATSIYASI ASOSIDA QASHQADARYO MINTAQASINING IQTISODIY SALOHIYATINI KENGAYTIRISH - Maxmanov Asliddin Shokir o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada transport-logistika integratsiyasi asosida Qashqadaryo mintaqasining iqtisodiy salohiyatini kengaytirish masalalari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Hududiy iqtisodiy rivojlanish sharoitida transport infratuzilmasi va logistika xizmatlarining o‘zaro integratsiyalashuvi raqobatbardoshlikni oshirish, resurslardan samarali foydalanish hamda barqaror iqtisodiy o‘sishni ta’minlovchi muhim omil sifatida namoyon bo‘lmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi Qashqadaryo mintaqasida transport-logistika tizimining hozirgi holatini baholash, integratsiya jarayonlarining iqtisodiy samaradorlikka ta’sirini aniqlash hamda uni rivojlantirish bo‘yicha ustuvor yo‘nalishlarni asoslashdan iborat. Tadqiqot jarayonida rasmiy statistik ma’lumotlar, iqtisodiy-statistik tahlil, taqqoslama usul va iqtisodiy baholash metodlaridan foydalanildi. Transport xizmatlari hajmi, yuk tashish ko‘rsatkichlari, logistika infratuzilmasining rivojlanganlik darajasi va investitsiya faolligi integratsiya darajasini baholashda asosiy indikatorlar sifatida tanlandi. Olingan natijalar transport-logistika integratsiyasining transport xarajatlarini qisqartirish, ta’minot zanjiri samaradorligini oshirish, investitsiyaviy jozibadorlikni kuchaytirish hamda sanoat va savdo faoliyatini rag‘batlantirishga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqladi. Maqolada multimodal transport tizimlarini rivojlantirish, zamonaviy logistika markazlarini tashkil etish va raqamli logistika platformalarini joriy etish orqali integratsiya samaradorligini oshirish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari hududiy iqtisodiy strategiyalarni shakllantirishda va transport-logistika siyosatini takomillashtirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.