QASHQADARYO VILOYATINING TRANSPORT-LOGISTIKA TARMOG‘I: MUAMMOLAR, IMKONIYATLAR VA YECHIMLAR - Maxmanov Asliddin Shokir o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Qashqadaryo viloyatining transport-logistika tarmog‘ining hozirgi holati har tomonlama tahlil qilinadi. Hududning iqtisodiy rivojlanishida transport infratuzilmasining o‘rni, yuk va yo‘lovchi tashish tizimining samaradorligi hamda logistika xizmatlarining rivojlanish darajasi asosiy tadqiqot obyekti sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, mavjud muammolar, jumladan, infratuzilmaning yetarli darajada rivojlanmaganligi, transport yo‘llarining sifati, logistika markazlarining cheklanganligi va zamonaviy boshqaruv mexanizmlarining yetishmasligi aniqlanadi. Tadqiqot davomida hududning geografik joylashuvi, tabiiy resurslari va tranzit salohiyati asosida mavjud imkoniyatlar baholanadi. Xususan, viloyatni mintaqaviy va xalqaro transport yo‘laklariga integratsiya qilish, logistika markazlarini rivojlantirish va raqamli texnologiyalarni joriy etish orqali samaradorlikni oshirish yo‘llari asoslab beriladi. Maqolada, shuningdek, transport-logistika tizimini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilib, ularning hududiy iqtisodiy o‘sishga ta’siri ochib beriladi. Tadqiqot natijalari Qashqadaryo viloyatida transport-logistika infratuzilmasini rivojlantirish bo‘yicha strategik qarorlar qabul qilishda muhim ahamiyat kasb etadi.