HUDUDIY IQTISODIY RIVOJLANISH VA MAHALLIY AHOLI TURMUSH SHAROITLARI: MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Yoqubova Fotima Baxromjonovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotasiya: Mazkur ilmiy maqolada hududiy iqtisodiy rivojlanishning nazariy va amaliy jihatlari chuqur tahlil qilinib, uning mahalliy aholi turmush sharoitlariga ko‘rsatadigan ta’siri kompleks yondashuv asosida o‘rganiladi. Tadqiqot jarayonida hududlar o‘rtasidagi iqtisodiy nomutanosiblik, investitsiyalar taqsimoti, infratuzilma rivoji, bandlik darajasi hamda ijtimoiy xizmatlar sifati kabi muhim omillar tizimli ravishda ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada zamonaviy iqtisodiy sharoitda hududiy rivojlanishning notekis kechishi natijasida yuzaga kelayotgan asosiy muammolar, jumladan, ichki migratsiyaning kuchayishi, daromadlar tafovutining ortishi va qishloq hududlarining iqtisodiy jihatdan ortda qolishi ilmiy asosda yoritib beriladi. Statistik ma’lumotlar va tahliliy yondashuvlar asosida hududiy rivojlanish darajasi bilan aholi farovonligi o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik ochib beriladi.Tadqiqot natijasida hududiy iqtisodiy siyosatni takomillashtirish, resurslarni samarali taqsimlash, infratuzilmani rivojlantirish va kichik biznesni qo‘llab-quvvatlash orqali hududlar o‘rtasidagi tafovutlarni kamaytirish mumkinligi asoslab beriladi. Maqolada ilgari surilgan taklif va tavsiyalar hududiy rivojlanishni jadallashtirish, aholi turmush darajasini oshirish hamda iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi.