DORIVOR MAVRAK (SALVIA OFFICINALIS) OʻSIMLIGI ENDOFIT ZAMBURUGʻLARINING BIOLOGIK XUSUSIYATLARI - Vaxobova Durdona Sherali qizi; U.K.Yusupov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Salvia officinalis, ya’ni dorivor mavrak, labguldoshlilar (Lamiaceae) oilasiga mansub koʻp yillik oʻt oʻsimliklaridan biridir. Bu oʻsimlik oʻzining antibakterial, yalligʻlanishga qarshi, antioksidant va immunomodulyator xususiyatlari bilan tibbiyot, farmatsevtika hamda xalq tabobatida keng qoʻllaniladi. Dorivor mavrak oʻsimligining ahamiyati faqatgina oʻzida boʻlmagan, balki unda yashovchi va simbioz hayot kechiruvchi endofit zamburugʻlarning ham muhim rol oʻynashi fan va amaliyotda ijobiy natijalar bermoqda. Endofitlar — bu oʻsimlik toʻqimalarida yashovchi va ularni nobud qilmaydigan, aksincha, koʻplab foydali biologik xususiyatlar namoyon etadigan mikroorganizmlardir.