SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA SERVER YUKLANISHINI PROGNOZLASH VA TIZIM SAMARADORLIGINI OPTIMALLASHTIRISH - Sobirjonova Mushtariy,; Muxiddinova Ruxshona, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Zamonaviy axborot tizimlari va bulutli hisoblash muhitlarida serverlarga tushadigan yuklama doimiy ravishda o‘zgarib turadi. Server resurslarining samarali boshqarilmasligi tizim ishlash tezligining pasayishiga, javob berish vaqtining ortishiga va xizmat ko‘rsatish sifatining yomonlashishiga olib kelishi mumkin. Ushbu maqolada server yuklanishini sun’iy intellekt usullari yordamida prognozlash va tizim samaradorligini optimallashtirish masalasi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda server yuklanishi ko‘rsatkichlari asosida mashinaviy o‘rganish algoritmlaridan foydalanib kelajakdagi yuklama darajasini oldindan aniqlash usullari tahlil qilinadi. Taklif etilayotgan yondashuv server resurslaridan samarali foydalanish, tizim barqarorligini oshirish hamda xizmat ko‘rsatish sifatini yaxshilash imkonini beradi. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt asosidagi bashoratlash usullarining server infratuzilmasini boshqarishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.