KANOP TOLASINI TITISH–TOZALASH JARAYONIDA TISHLI VALLAR GEOMETRIK PARAMETRLARINING TOLAGA TA’SIRINI O‘RGANISH - Urunov Bekjon Jovli o‘g‘li,; Elmanov Abbos Begmat o‘g‘li,; O'rozov Mustafoqul Qulto'rayevich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada kanop tolasini titish–tozalash jarayonida qo‘llaniladigan tishli vallar geometrik parametrlarining (tish balandligi, ishchi burchagi va tishlar orasidagi masofa) tolalarning mexanik holati hamda sifat ko‘rsatkichlariga ta’siri eksperimental ravishda o‘rganilgan. Tadqiqotda kanop tolasi va metall ishchi yuzalar o‘rtasidagi ishqalanish hamda deformatsiya jarayonlari mexanik model asosida tahlil qilinib, laboratoriya sharoitida o‘tkazilgan tajribalar bilan tasdiqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, tish balandligining ortishi tolalarning uzilish darajasini keskin oshiradi, tish burchagining optimal diapazoni (20–25°) tolalar uzunligini saqlashda muhim ahamiyat kasb etadi, tishlar orasidagi masofaning ortishi esa tolalar sirtidagi shikastlanish darajasini kamaytiradi. Eksperimental natijalar ishqalanishga asoslangan mexanik o‘zaro ta’sir modeli bilan mos kelib, tolalar shikastlanishida ishqalanish koeffitsienti va tishning tolaga botish chuqurligi hal qiluvchi omillar ekanligini tasdiqlaydi. Amaliy jihatdan maqolada tishli vallar parametrlarini optimal tanlash orqali titish–tozalash jarayonining energiya samaradorligini oshirish va kanop tolasi sifatini yaxshilash imkoniyatlari asoslab berilgan.