AVARIYA REJIMLARIDA ELEKTR TIZIMLARINING YUKLAMA TURLARI VA ELEKTR YOY XUSUSIYATLARI - Mamatqulov Toyir Chorshanbiyevich,; Karabayev Ibragim Turdiyevich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada avariya rejimlarida AC elektr tizimlarida yuzaga keladigan ketma-ket elektr yoylarini aniqlash muammosi ko‘rib chiqiladi. Elektr yoylari elektr ta’minoti tizimlarining barqarorligi va xavfsizligiga jiddiy tahdid soluvchi asosiy omillardan biri bo‘lib, ularni tezkor va ishonchli aniqlash avariyalarni oldini olishda muhim ahamiyatga ega. Mazkur tadqiqot muallifning elektr ta’minoti tizimlarining avariya rejimlarida barqarorligini nazorat qilish va boshqarishni avtomatlashtirishga qaratilgan dissertatsiya ishining bir qismi hisoblanadi.Maqolada an’anaviy signalni qayta ishlash usullarining cheklovlari tahlil qilinib, konvolyutsion neyron tarmoqlarga (CNN) asoslangan ArcNet algoritmi taklif etilgan. Taklif etilgan yondashuv xom tok signallaridan to‘g‘ridan-to‘g‘ri xususiyatlarni ajratib olish imkonini berib, oldindan qayta ishlash bosqichlarini sezilarli darajada soddalashtiradi . Model turli yuklama sharoitlarida yig‘ilgan ma’lumotlar asosida o‘qitilgan va sinovdan o‘tkazilgan.