O‘ZBEK TILIGA TARJIMALARDA DIALEKTAL BIRLIKLARNING BERILISHI: “PRIDE AND PREJUDICE” ASARI MISOLIDA - Norboyeva Zulxumor, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Tarjima san’ati, matnlararo o‘zaro ta’sir va madaniy kontekst translatsiyasi har qanday milliy yoki jahon adabiyoti namunalarini o‘zga tilda namoyon etishda eng muhim jarayonlardan biridir. Adabiy tarjimalar, xususan, ingliz klassik adabiyotining yorqin asarlari o‘zbek tiliga ko‘chirilar ekan, nafaqat lingvistik muammolar, balki madaniy, uslubiy, nutqiy va ijtimoiy nuanslarni ham o‘zida mujassamlashtiradi. Jane Austinning “Pride and Prejudice” (mag‘rurlik va g‘urur) asarini o‘zbek tiliga tarjima qilishda yuzaga keladigan muammolar orasida dialektal birliklarning adekvat aks ettirilishi alohida muhimlik kasb etadi. Asl til va o‘zbek tarjima matni o‘rtasida dialektal birliklar, nutqiy shevalar hamda mahalliy o‘ziga xosliklarning berilish uslubi tarjima san’atining sifat mezoni bo‘lib, bu masala hozirda tilshunos olimlar va tarjimashunoslar doirasida dolzarb mavzuga aylangan.