SUN'IY INTELLEKT VA KATTA MA'LUMOTLAR (BIG DATA) ASOSIDAGI INNOVATSIYALARNI TIJORATLASHTIRISH GLOBAL YONDASHUVLAR VA IQTISODIY SAMARADORLIK - Jo‘rayev Umidjon Shuxratjon o‘g‘li; Sherqo‘ziyeva Sevinchxon (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola sun’iy intellekt (AI) va katta ma’lumotlar (Big Data) asosidagi innovatsiyalarni tijoratlashtirishning global tendensiyalari va iqtisodiy samaradorligini tahlil qiladi. Birinchi boʻlimda ma’lumotlar bozori hajmi, AI texnologiyalariga boʻlgan global sarmoyalar va ulardan olinayotgan iqtisodiy foyda koʻrsatkichlari keltiriladi. Asosiy qismda generativ AI, sogʻliqni saqlash, ishlab chiqarish, xizmat koʻrsatish va kichik hamda oʻrta bizneslar kontekstida innovatsiyalarning tijoratlashtirish strategiyalari, davlat siyosati va bozor mexanizmlari solishtiriladi. Maqola, shuningdek, mamlakatlar oʻrtasidagi farqlar, muammolar hamda samarali strategiyalar bo‘yicha tavsiyalar beradi. Natijada, AI va Big Data innovatsiyalarini samarali integratsiyalash mamlakat iqtisodiyotida barqaror oʻsishga olib kelishi mumkinligi xulosasiga kelinadi.