IES LARNING PAST POTENSIALLI ISSIQLIK OQIMLARINI ISSIQLIK NASOSLARI ORQALI UTILIZATSIYALASH USULLARI TAHLILI - Soxibova Maftuna Toxir qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Issiqlik elektr stansiyalari (IES) – qiyin va kо‘p komponentli tizim hisoblanib, kо‘p sonli osttizim va qurilmalardan tashkil topgan. IESni loyihalash va ekspluatatsiya qilishda bir nechta qurilmalarga yetarlicha e’tibor qaratilmaydi, ularning issiqlik yо‘qotishlari tabiiy sanaladi. Bunday qurilma va tizimlarga IESning turbogeneratorlari va transformatorlarini, turbina va turbogenerator vali podshipniklarini moylash tizimi, qozonni uzluksiz puflab tozalash tizimini kiritish mumkin. Kо‘pgina ishchi jismlar, masalan turbinada ishlatib bо‘lingan bug‘ bilan issiqlik yо‘qotilishi, yо‘qotilayotgan issiqlik potensialini past ekanligi sababli inobatga olinmaydi, lekin past potensialli issiqlik yо‘qotilishlarining mavjudligi hisobiga IESning energetik samaradorligi sezilarli pasayadi.