ELEKTR UZATISH LINIYALARINING ASOSIY PARAMETRLARI VA ALMASHTIRISH SXEMALARINI ALGORITMLASH VA DASTURLASH - Xoliqova Manzura Qoyirovna; Qilichov Hasan Janiqul o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada elektr uzatish liniyalarining (EUL) asosiy parametrlari — aktiv va reaktiv qarshiliklar, o‘tkazuvchanlik hamda sig‘imlarni hisoblashning matematik modellarini raqamlashtirish masalalariga yo'naltirilgan. Maqolada murakkab konfiguratsiyali elektr tarmoqlarining “P” va “T” simmon almashtirish sxemalarini algoritmlash metodikasi batafsil yoritilgan. Maqolada zamonaviy dasturlash tillari yordamida elektr energiyasi isroflarini minimallashtirish va kuchlanish tushishini aniq vaqt rejimida hisoblash algoritmlari ishlab chiqilgan. Taklif etilayotgan usul energiya tizimlarini loyihalashda hisoblash xatoliklarini kamaytirish va dispetcherlik boshqaruvini optimallashtirish imkonini beradi. Natijalar an’anaviy usullar bilan solishtirilganda hisoblash tezligining oshganligini ko‘rsatadi