BOLALARDA KOXLEAR IMPLANT BILAN NUTQ VA TIL RIVOJLANISHINI MONITORING QILISH VA NATIJALARNI BAHOLASH TIZIMI - Adilova Noiba Marifovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot mavzusi – “Bolalarda koxlear implant bilan nutq va til rivojlanishini monitoring qilish va natijalarni baholash tizimi” – koxlear implant o‘rnatilgan bolalarning nutq va til ko‘nikmalarini tizimli ravishda kuzatish, rivojlanish darajasini aniqlash va individual reabilitatsiya strategiyalarini ishlab chiqishga bag‘ishlangan.Tadqiqotda monitoring jarayoni diagnostik testlar, amaliy mashg‘ulotlar, logopedik va pedagogik kuzatuvlar orqali amalga oshiriladi. Shu orqali bolalarning nutq va til rivojlanishidagi o‘zgarishlar aniqlanadi, individual reabilitatsiya dasturlari bolaning shaxsiy ehtiyojlariga moslashtiriladi. Natijalarni baholash ilmiy asoslangan mezonlar va metodik vositalar orqali amalga oshiriladi, bu esa reabilitatsiya samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.Mazkur tizimning amaliy ahamiyati shundaki, pedagoglar, logopedlar va ota-onalar bilan hamkorlikda bolalarning kommunikativ qobiliyatlarini rivojlantirish, erkin nutq va samarali muloqotga erishish, shuningdek, akademik va ijtimoiy muhitga muvaffaqiyatli integratsiyani ta’minlash mumkin bo‘ladi. Tizimli monitoring va baholash orqali koxlear implantli bolalarda nutq va til rivojlanishi samaradorligini oshirish, shaxsiy reabilitatsiya strategiyalarini ishlab chiqish va amalga oshirish mumkin.