MUHAMMAD AMINXO'JA MUQUMIY IJODIDA SOLIQ TIZIMI VA AHOLI ZIMMASIDAGI IQTISODIY YUK MASALALARI - Gulmurodova Marjona Olimjon qizi,; Muxitdinova Muxlisa Sadriddinovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XIX asrning ikkinchi yarmi va XX asr boshlarida yashab ijod etgan o'zbek mumtoz adabiyotining yirik vakili Muhammad Aminxo'ja Muqumiyning she'riy merosida soliq tizimi, xiroj, zakat, majburiy to'lovlar hamda aholi zimmasidagi turli iqtisodiy yuklar masalasining badiiy ifodalanishi o'rganiladi. Shoir ijodida Qo'qon xonligi va chor Rossiyasi mustamlakachiligi davrida oddiy xalq boshiga tushgan iqtisodiy qiyinchiliklar, adolatsiz soliq siyosati va uning ijtimoiy oqibatlari keng yoritilgan. Muqumiy asarlarida aks etgan bu mavzu faqat siyosiy tanqid emas, balki o'sha davr O'rta Osiyo iqtisodiy hayotining hujjatli tasvirchisi sifatida ham ilmiy ahamiyat kasb etadi.