TURKISTON MUXTORIYATINING TASHKIL TOPISHI, XALQ TOMONIDAN QO‘LLAB-QUVVATLANISHI VA BOLSHEVIKLAR TOMONIDAN ZO‘RAVONLIK BILAN TUGATILISHI (1917-1918-YILLAR TARIXIY TAHLILI) - Karamov Javohirbek O‘tkir o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Turkiston Muxtoriyatining tashkil topishi, uning mahalliy aholi tomonidan keng qo‘llab-quvvatlangani hamda bolsheviklar tomonidan zo‘ravonlik yo‘li bilan tugatilishi jarayonlari tahlil etiladi. Tadqiqotda 1917-yil dekabr oyida o‘tkazilgan ommaviy miting va namoyishlar orqali muxtoriyat g‘oyasining xalq orasida katta ijtimoiy tayanchga ega bo‘lgani yoritilgan. Shuningdek, sovet hokimiyatining Turkiston Muxtoriyatiga nisbatan olib borgan dushmanona siyosati, qurolli to‘qnashuvlar va Qo‘qon voqealari misolida fojiali oqibatlar ochib berilgan. Muallif bolsheviklarning harbiy kuch ishlatishi natijasida milliy davlatchilikka intilgan muxtoriyatning qisqa muddat ichida tugatilganini asoslaydi. Maqolada Turkiston Muxtoriyatining tarixiy ahamiyati, uning milliy ozodlik harakatidagi o‘rni hamda sovet mustamlakachilik siyosatiga qarshi kurashning kuchayishiga turtki bo‘lgani ilmiy asosda yoritilgan.