SOYA OʻSIMLIGINI SHOʻR YERLARDA YETISHTIRISH TEXNOLOGIYASI - Sobirova Mohinur Zokirjon qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada shoʻr yerlar sharoitida soya oʻsimligini yetishtirish texnologiyasining xususiyatlari, muammolari va ularni bartaraf etish yoʻllari tahlil qilinadi. Soya – yuqori oqsilga ega dukkakli ekin boʻlib, salinatsiyalangan tuproqlarda yetishtirishda agrotexnik yondashuvlar, nav tanlovi va meliorativ tadbirlarning o‘rni muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada tuproq sho‘rlanishining o‘simlik o‘sishiga ta’siri, sho‘r yerlarga chidamli navlardan foydalanish, meliorativ ishlar, biologik va kimyoviy chora-tadbirlar, shuningdek, suv va o‘g‘itlash texnologiyalari haqida ma’lumot berilgan. Shoʻr yerlar salohiyatidan samarali foydalanish orqali soya yetishtirish imkoniyatlarini kengaytirish yoʻllari tavsiya etiladi.