BIRIKTIRUVCHI TO’QIMA HOSILALARI: TOG’AY VA SUYAK TO’QIMALARINING BEVOSITA VA BILVOSITA RIVOJLANISH MEXANIZMLARINING ZAMONAVIY TALQINI - Doliyev Ahmadjon Ulug’bek o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada biriktiruvchi to‘qimaning ixtisoslashgan shakllari hisoblangan tog‘ay va suyak to‘qimalarining ontogenezdagi rivojlanish jarayonlari chuqur tahlil qilinadi. Xondrogenez va osteogenez bosqichlari, ularning hujayraviy va molekulyar asoslari hamda suyak to‘qimasining bevosita va bilvosita shakllanish mexanizmlari zamonaviy ilmiy qarashlar asosida yoritiladi. Shuningdek, ushbu jarayonlarning fiziologik ahamiyati, gormonal boshqaruvi va klinik jihatlari tahlil etilib, skelet tizimining shakllanishidagi fundamental qonuniyatlar ochib beriladi. Bu jarayonlar murakkab signal yo‘llari (BMP, Wnt/β-catenin, Hedgehog, TGF-β) va asosiy transkripsion faktorlar SOX9 hamda RUNX2 tomonidan qat’iy tartibga solinadi. Shuningdek, ushbu jarayonlarning fiziologik ahamiyati, gormonal boshqaruvi va klinik jihatlari tahlil etilib, skelet tizimining shakllanishidagi fundamental qonuniyatlar ochib beriladi.