ONA TILI DARSLARINING SAMARADORLIGINI OSHIRISH METODLARI - Islom Eliboyev (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Tanqidiy fikrlash zamonaviy ta’limning markaziy kompetensiyalaridan biri bo‘lib, pedagogik innovatsiyalar orqali samarali va tizimli ravishda rivojlantiriladi. Pedagogik innovatsiya – ta’lim jarayoniga yangi yondashuvlar, metodlar, texnologiyalar va tashkil etish shakllarini joriy qilish orqali ta’lim sifatini oshirishdir. Tanqidiy fikrlashni shakllantirishda innovatsiyalar o‘quv jarayonini faollashtiradi, o‘quvchi va o‘qituvchi rolini qayta belgilaydi hamda bilimni uzatishdan ko‘ra, fikrni shakllantirishga yo‘naltiradi. Tanqidiy fikrlash va ijodiy yondashuvlar o‘zaro uzviy bog‘liq bo‘lib, zamonaviy ta’lim jarayonining muhim tarkibiy qismini tashkil etadi. Tanqidiy fikrlash – bu ma’lumotni tahlil qilish, baholash, asosli xulosa chiqarish va qaror qabul qilish qobiliyatidir. Ijodiy yondashuv esa muammolarni yangicha, original tarzda hal etish, yangi g‘oyalar yaratish va mavjud bilimlarni qayta tashkil etish jarayonidir. Har ikkisi birgalikda o‘quvchining mantiqiy va tasavvuriy fikrlashini rivojlantiradi, shaxsning mustaqil, innovatsion va maqsadli faoliyat yuritishiga xizmat qiladi.