PSIXOLOGIK OMILLAR BILAN BOG‘LIQ KARDIOLOGIK VA NEVROLOGIK KASALLIKLAR: KLINIK YONDASHUV - Maxsudov Valijon Gafurjonovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ish psixologik omillar bilan bog‘liq kardiologik va nevrologik kasalliklarning klinik yondashuvini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda stress, xavotir, depressiya va emotsional zo‘riqish kabi psixologik holatlarning yurak-qon tomir hamda asab tizimi faoliyatiga ta’siri tahlil qilinadi. Psixosomatik mexanizmlar orqali psixologik omillar arterial gipertenziya, yurak ishemik kasalligi, aritmiyalar, bosh og‘rig‘i, migren hamda nevrozlar kabi patologiyalar rivojlanishida muhim rol o‘ynashi ko‘rsatib beriladi. Klinik yondashuvda bemorlarni kompleks baholash, ya’ni somatik va psixologik holatni birgalikda tahlil qilish zarurligi ta’kidlanadi. Shuningdek, erta diagnostika, psixoterapevtik yondashuvlar, farmakologik davolash va profilaktika choralarining samaradorligi yoritiladi. Umuman olganda, psixokardiologiya va neyropsixiatriya yo‘nalishlarining integratsiyasi zamonaviy tibbiyotda muhim ahamiyat kasb etadi.