ALI QUSHCHINING ASTRONOMIYA VA MATEMATIKA SOHASIDAGI ILMIY MEROSI - Yunusov Salmonjon, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Maqolada Ali Qushchining astronomiya va matematika tarixidagi o‘rni Samarqand ilmiy maktabi, Mirzo Ulug‘bek rasadxonasi, zij an’anasi va Usmonli ilmiy muhiti bilan bog‘liq holda tahlil qilinadi. Tadqiqot Ali Qushchini nafaqat astronom va matematik, balki XV asr sharq ilm-fanida nazariya, hisoblash amaliyoti va ilmiy uzatmalarni uyg‘unlashtirgan yirik olim sifatida yoritadi. Natijalar uning Samarqand rasadxonasining ilmiy dasturida muhim o‘rin tutganini, aniq hisoblashga asoslangan ilmiy tafakkurni rivojlantirganini va ilmiy ta’siri Hind hamda Usmonli muhitlariga ham yoyilganini ko‘rsatadi. Xulosada Ali Qushchi merosi astronomiya va matematika tarixida kompleks ilmiy hodisa sifatida baholanadi.