PLAZMALI CHANGLATISH TEXNOLOGIYASINING ASOSIY BOSQICHLARI VA QOPLAMA SIFATINI NAZORAT QILISH USULLARI - Kenjayev T.N.,; Jo‘raqulov Z.N., (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada plazmali changlatish texnologiyasining asosiy bosqichlari batafsil tahlil qilingan. Xususan, kukun materiallarini tayyorlash, detal yuzalarini changlatishga tayyorlash, qoplamalarni yotqizish rejimlari hamda hosil qilingan qoplamalarning sifatini nazorat qilish usullari yoritilgan. Kukun zarrachalarining o‘lchami, quritish jarayoni, yuzani yog‘sizlantirish va mexanik ishlov berishning qoplama mustahkamligiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, changlatish jarayonining asosiy parametrlarini tanlash (tok kuchi, kuchlanish, ishchi gaz sarfi, changlatish masofasi) hamda qoplama qalinligini boshqarish masalalari bayon etilgan. Qoplama sifatini baholashda kartslashtirish, panjara-simon chizish va qizdirish usullarining amaliy ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari plazmali changlatish orqali mustahkam va sifatli qoplamalar olish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.