G’AYRIIJTIMOIY XULQ-ATVORLI XOTIN-QIZLARGA NISBATAN SODIR ETILAYOTGAN JINOYATLARNING HUQUQIY TAVSIFI - Kamilov Maxmudjon Abduqaxorovich,; Tashmamatova Gulmira Abdumannon qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya; Mazkur maqolada g‘ayriijtimoiy xulq-atvorli xotin-qizlarning viktimologik tavsifi, ularning jinoyat qurboni bo‘lib qolishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar tahlil qilingan. Xususan, ijtimoiy-demografik xususiyatlar, psixologik holat, ijtimoiy muhit, iqtisodiy sharoit hamda xulq-atvor omillarining o‘zaro bog‘liqligi yoritilgan. Shuningdek, oilaviy muhit, huquqiy savodxonlik darajasi va ijtimoiy nazoratning sustligi viktimlashuv xavfini oshiruvchi muhim omillar sifatida ko‘rib chiqilgan. Muammoni bartaraf etishda kompleks yondashuv, jumladan, profilaktika choralari, huquqiy savodxonlikni oshirish va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashning ahamiyati asoslab berilgan.