AYOLLAR HUQUQINI HIMOYA QILISH - Ilhomova Dildora Ulug'bek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ayollar huquqlarini himoya qilishning xalqaro va milliy huquqiy asoslari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Unda ayollar huquqlarining tarixiy shakllanishi va rivojlanish bosqichlari, Birlashgan Millatlar Tashkiloti tomonidan qabul qilingan xalqaro hujjatlar, xususan, xotin-qizlarga nisbatan kamsitishning barcha shakllariga barham berish to‘g‘risidagi Konvensiya (CEDAW)ning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasining milliy qonunchiligida ayollar huquqlarini ta’minlashga qaratilgan normativ-huquqiy asoslar, xotin-qizlarni tazyiq va zo‘ravonlikdan himoya qilish mexanizmlari hamda himoya orderi institutining huquqiy mohiyati tahlil etilgan. Tadqiqot natijasida ayollar huquqlarini himoya qilishda xalqaro standartlar va milliy huquqiy tizim o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik muhim ahamiyat kasb etishi asoslab beriladi.