MAHMUD QOSHG‘ARI HAYOTI VA IJODI - Ghiyasi Shokorullah, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Turk dunyosining buyuk allomalaridan biri, tilshunos, tarixchi, geograf, adib, ma’rifatparvar, ulug‘ olim va muarrix Mahmud Qoshg‘ari o‘z zamonining eng yirik fikr egalari, tafakkur bilimdonlari sirasiga kiradi. Uning hayoti va butun ilmiy-ma’rifiy faoliyati o‘zbek, turk va butun turkiy dunyo uchun bebaho maktab va manba bo‘lib xizmat qilib kelmoqda. Mahmud Qoshg‘ari, eng avvalo, “Devonu lug‘otit-turk”, ya’ni “Turk tillari lug‘ati” nomli nodir asari bilan tengsiz iz qoldirgan. Uning hayoti va ijodini chuqur o‘rganish, bugungi kundagi turkiy xalqlar birligini, ularning ona tili, madaniyatini anglash uchun ham, tarixiy ildizlar, milliy tafakkur va ma’naviyat haqidagi tasavvurlarni kengaytirishda ham benazir ahamiyat kasb etadi.