MEHNAT MUNOSABATLARIDA HUQUQNING SUIISTE’MOL QILINISHI TUSHUNCHASI VA HUQUQIY TABIATI - Ro‘zimurodova Iroda Ne’matjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada mehnat munosabatlarida huquqni suiiste’mol qilish hodisasining nazariy va amaliy jihatlari kompleks tarzda tahlil qilingan. Unda huquqni suiiste’mol qilishning mohiyati, uning huquqbuzarlikdan farqli jihatlari hamda asosiy belgilari ochib berilgan. Shuningdek, ish beruvchi va xodim tomonidan ushbu hodisaning namoyon bo‘lish shakllari misollar asosida yoritilgan. Tadqiqot davomida huquqni suiiste’mol qilishning asosiy sababi sifatida mehnat qonunchiligidagi bo‘shliqlar, aniq huquqiy ta’rif va mezonlarning mavjud emasligi ko‘rsatib o‘tilgan. Sud amaliyoti va nazariy yondashuvlardagi nomuvofiqliklar ham ushbu institutni aniqlash va baholashda muhim muammolarni keltirib chiqarishi asoslab berilgan. Maqola yakunida mehnat huquqida huquqni suiiste’mol qilishni oldini olish, uning aniq mezonlarini ishlab chiqish hamda qonunchilik darajasida mustahkamlash zarurligi haqida xulosa chiqarilgan.