ZAMONAVIY MEDIADA AXBOROT OQIMI VA UNING TA'SIRI (INFORMATION FLOW IN MODERN MEDIA AND ITS IMPACT) - Yusupjanova Mushtariy, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya:    Ushbu maqola zamonaviy ommaviy axborot vositalarida axborot oqimining xususiyatlari, uning inson ongiga, psixikasiga, ijtimoiy xulq-atvoriga va jamiyatga ko‘rsatayotgan ta’siriga bag‘ishlangan. Raqamli texnologiyalar rivoji bilan axborot ishlab chiqarish va tarqatish hajmi, tezligi va qamrovi misli ko‘rilmagan darajada oshdi. Maqolada axborot oqimining ijobiy (tezkor xabardorlik, bilim olish, aloqa imkoniyatlari, fuqarolik jamiyatini rivojlantirish) va salbiy (axborot ortiqchaligi, dezinformatsiya, manipulyatsiya, axborot charchashi, kognitiv yuklama, ruhiy kasalliklarning kuchayishi, ekstremizm va radikallashuv) jihatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, axborot oqimiga yosh davrlari bo‘yicha moslashish xususiyatlari, filtrlash tizimlari (filter bubble) va aks-sado kameralari (echo chamber) kabi hodisalar, sun’iy intellekt va algoritmik tavsiyalarning roli, COVID-19 pandemiyasi davridagi “infodemika” hodisasi kabi dolzarb muammolar yoritilgan. Maqola yakunida axborot oqimining salbiy ta’sirini kamaytirish va undan samarali foydalanish bo‘yicha tavsiyalar (media savodxonlik, tanqidiy fikrlash, axborot gigiyenasi, hukumat va platformalar nazorati) berilgan.