AQSH MILLIY ARXIV VA HUJJATLAR IDORASIDA RAQAMLASHTIRISH JARAYONLARI: STRATEGIYA, YUTUQLAR VA TO‘SIQLAR - Ramazonov Hikmatulla Rustam o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada AQSh Milliy arxiv va hujjatlar idorasi (NARA) arxiv ishini raqamlashtirishdagi strategiyasi, yutuqlari va muammolari tahlil qilinadi. NARA sun’iy intellekt, mashina o‘rganish, robotlashtirish texnologiyalarini joriy etmoqda, 2026-yilga qadar 500 million bet hujjatni raqamlashtirishni rejalashtirmoqda, doimiy saqlanadigan hujjatlarni raqamlashtirib asl nusxalarini yo‘q qilish huquqini beruvchi qonun o‘zgarishlari va “faqat raqamli” siyosatni amalga oshirmoqda. Shu bilan birga, federal idoralarning talablarga rioya qilmasligi, nazoratning sustligi, “moliyalashtirilmagan mandat”, kadrlar va texnologik resurslarning cheklanganligi katta to‘siqlardir. Maqolada yangi raqamlashtirish markazi, ERA 2.0 tizimi va raqamli saqlash sohasidagi so‘nggi yutuqlar haqida ham ma’lumot berilgan.