ZAMONAVIY INGLIZ TILIDA NEOLOGIZMLARNING PAYDO BO‘LISHI, RIVOJLANISHI VA ULARNING IJTIMOIY-LINGVISTIK OMILLAR BILAN BOG‘LIQLIGI - Mehrangiz Oripova Ulugʻbekovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu ilmiy maqola zamonaviy ingliz tilida neologizmlarning paydo bo‘lish jarayonlari, rivojlanish bosqichlari va ularning ijtimoiy-lingvistik omillar bilan o‘zaro bog‘liqligini tizimli ravishda tahlil qiladi. XXI asrda ingliz tili texnologik taraqqiyot, globalizatsiya, ijtimoiy-siyosiy o‘zgarishlar va madaniy transformatsiyalar ta’sirida misli ko‘rilmagan darajada leksik yangilanishlarni boshdan kechirmoqda. Maqolada neologizmlarning paydo bo‘lishining asosiy mexanizmlari – affiksatsiya, kompozitsiya, konversiya, abbreviatsiya, akronimiyalash, blending (qo‘shilma so‘z yasash), o‘zlashtirish va semantik o‘zgarishlar – lingvistik nuqtai nazardan yoritilgan. Shuningdek, so‘nggi o‘n yilliklarda ingliz tili leksikasiga kirib kelgan eng faol neologizmlar guruhlari (internet va ijtimoiy tarmoqlar leksikasi, sun’iy intellekt va kibermakon terminlari, ekologik harakatlar bilan bog‘liq atamalar, gender va ijtimoiy adolat sohasidagi neologizmlar) misollar bilan tahlil etilgan.