MIOKARD INFARKTINI ERTA ANIQLASHDA EXOKARDIOGRAFIYANING ROLI - Abdumalikova Farangiz, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Anotatsiya: Miokard infarktini erta aniqlash kasallik oqibatlarini kamaytirish va o‘lim ko‘rsatkichlarini pasaytirishda muhim ahamiyatga ega. Exokardiografiya noinvaziv va keng qo‘llaniladigan diagnostik usul bo‘lib, miokard infarktini erta aniqlashda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu usul yurak mushaklarining segmentar harakat buzilishlarini aniqlash imkonini beradi, bu esa miokard ishemiyasining eng dastlabki belgilaridan biri hisoblanadi va ko‘pincha elektrokardiografik o‘zgarishlar hamda yurak biomarkerlarining oshishidan oldin paydo bo‘ladi.Exokardiografiya chap qorinchaning funksional holatini, chiqarish fraksiyasini (ejection fraction), shuningdek, ventrikulyar tromb, papillyar mushak disfunksiyasi va perikardial suyuqlik kabi asoratlarni aniqlashda muhim ma’lumot beradi. Shoshilinch holatlarda yotoq yonida bajariladigan exokardiografiya tezkor klinik qaror qabul qilishga yordam beradi hamda o‘tkir ko‘krak og‘rig‘ining boshqa sabablaridan miokard infarktini farqlash imkonini yaratadi.Ba’zi cheklovlariga qaramay, masalan, operatorga bog‘liqligi va ayrim bemorlarda tasvir sifati past bo‘lishi mumkinligi, exokardiografiya miokard infarktini erta baholash va boshqarishda muhim diagnostik usul bo‘lib qolmoqda. Uning qulayligi, xavfsizligi va yuqori diagnostik ahamiyati uni shoshilinch va reanimatsion holatlarda keng qo‘llash imkonini beradi.