O‘PKA RAKINI ANIQLASHDA MSKTNING AHAMIYATI - Yusupova Zilola Raxmonali qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: O‘pka saratoni dunyo bo‘yicha saraton bilan bog‘liq o‘limlarning yetakchi sabablaridan biri hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, 2022-yilda dunyoda o‘pka saratoni tufayli 1,8 milliondan ortiq o‘lim holati qayd etilgan. Erkaklarda kasallanish va o‘lim ko‘rsatkichlari ayollarga nisbatan yuqori bo‘lib, o‘lim holatlarining taxminan 67–68 % erkaklar hissasiga to‘g‘ri keladi. O‘zbekistonda erkaklarda o‘pka saratoni eng ko‘p uchraydigan xavfli o‘smalardan biri hisoblanadi, Rossiyada esa erkaklar orasida yetakchi onkologik kasalliklardan biri sifatida qayd etiladi.