SUT BEZINING NUR TASHXISOTI - Xamidova Moxinur Abraqul qizi; Xayitboyev Dilbek Iminjon o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Anotatsiya: Ushbu maqolada Ko‘krak bezi saratoni ni tashxislashda qo‘llaniladigan asosiy nur tekshirish usullari — mammografiya, ultratovush tekshiruvi (UTT), hamda magnit-rezonans tomografiya (MRT) ning diagnostik imkoniyatlari yoritilgan. Sut bezi kasalliklarining etiologiyasi, klinik kechishi hamda zamonaviy instrumental diagnostika usullari qisqacha tahlil qilingan.Mammografiya skrining usuli sifatida keng qo‘llanilib, ayniqsa 40 yoshdan oshgan ayollarda yuqori samaradorlikka ega ekani ko‘rsatildi. Ultrasonografiya esa zich sut bezi to‘qimasiga ega bemorlarda qo‘shimcha tekshiruv sifatida muhim ahamiyat kasb etib, kista va solid hosilalarni differensial diagnostika qilish imkonini beradi. Magnit-rezonans tomografiya yuqori sezuvchanligi bilan ajralib turib, murakkab va yuqori xavf guruhidagi bemorlarda qo‘llanilishi asoslab berildi.. Bundan tashqari, ushbu usullarning afzalliklari va cheklovlari o‘zaro qiyosiy tahlil qilinib, ularning klinik qo‘llanilishidagi o‘rni baholandi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sut bezining patologiyalarini aniqlashda kompleks diagnostik yondashuv eng samarali hisoblanadi. Umuman olganda, turli nur tashxisoti usullarini birgalikda qo‘llash Ko‘krak bezi saratoni ni erta bosqichda aniqlash, kasallik darajasini baholash va to‘g‘ri davolash taktikasini tanlashda muhim ahamiyatga ega.