SEMIZLIK VA YURAK YETISHMOVCHILIGI RIVOJLANISHIDA UNING ROLI - Mahliyo A. Alisherova,; Bahodir Abdusattorov Usmon o‘g‘li,; Xayitboyev Dilbek, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Semizlik global miqyosda yurak yetishmovchiligi (YY) tarqalishining asosiy omillaridan biri bo‘lib, u miokardning tuzilmaviy va funksional buzilishlariga bevosita hissa qo‘shadi. Ushbu ilmiy maqolada semizlik va YY o‘rtasidagi bog‘liqlikni tushuntiruvchi gemodinamik, metabolik va immunologik mexanizmlar atroflicha o‘rganilgan. Tadqiqotda tana vazni indeksining ortishi bilan aylanib yuruvchi qon hajmining ko‘payishi, chap qorincha gipertrofiyasi va diastolik disfunksiya shakllanishi o‘rtasidagi aloqalar tahlil qilinadi. Shuningdek, visseral yog‘ to‘qimasi tomonidan ishlab chiqariladigan adipokinlarning surunkali yallig‘lanish va oksidativ stressni keltirib chiqarishdagi roli yoritilgan. Maqolaning klinik qismida semizlik paradoksi hodisasi tahlil qilinib, YY tashxisi qo‘yilgan bemorlarda ortiqcha vaznning omon qolish darajasiga ta’siri muhokama qilinadi. Boshqaruv strategiyalari doirasida SGLT2 ingibitorlari va GLP-1 retseptorlari agonistlarining yangi klinik dalillari, shuningdek, bariatrik jarrohlikning kardiometabolik samaradorligi ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, semizlikka erta aralashuv va kompleks davolash choralari YY asoratlarini sezilarli darajada kamaytirishda hal qiluvchi ahamiyatga ega.