UMURTQA CHURRASINI ANIQLASHDA MRTNING DIAGNOSTIK IMKONIYATLARINI BAHOLASH - Xamidova M.A.; Qodirqulova Rayhona (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada  bel sohasidagi og’riq bilan tibbiy yordam so’rab kelgan bemorda lumbar umurtqalararo disk patologiyasining tarqalishi va magnit-rezonans tomografiya usulining diagnostik samaradorligini aniqlashga qaratilgan. Umurtqa jarrohligi bo’limida jarrohlik yo’li bilan davolangan 108 nafar bemorning operatsiyadan avvalgi klinik hamda tasviriy tashxis ma’lumotlari retrospektiv ko’rib chiqildi. Barcha bemorlarda MRT tekshiruvi yagona standartlashtirilgan protokol asosida amalga oshirildi; disk degeneratsiyasi Pfirrmann darajalanish tizimi va uning kengaytirilgan modifikatsiyasi bo’yicha, umurtqa soqqa plastinkalaridagi o’zgarishlar esa Modic klassifikatsiyasiga muvofiq baholandi. Olingan natijalarga asosan, tekshirilgan bemorlarning 59,25 foizida Modic belgisi mavjudligi aniqlandi. Bundan eng keng tarqalgani Modic II turi (33,33%) edi. Disk degeneratsiyasi uchun L4/5 va L5/S1 segmentlari asosiy lokalizatsiya joylari bo’ldi. Pfirrmann tizimida IV bosqich (75,00%) ustunlik qildi.  MRT lumbar disk patologiyasini aniqlashda ishonchli va axborotli diagnostika vositasi sifatida tasdiqlanadi.