PNEVMONIYANI ERTA ANIQLASHDA ZAMONAVIY NUR TASHXISI USULLARINING SAMARADORLIGI - Norqo‘ziyev Mirjalol Ikromjon oʻgʻli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Pnevmoniya butun dunyo bo‘ylab eng ko‘p uchraydigan infeksion patologiyalardan biridir va ko‘pincha bolalar, qariyalar hamda yondosh surunkali xastaliklari bor bemorlarda ancha og‘ir kechadi. Bu kasallikni erta bosqichda aniqlash, o‘pka to‘qimasining qanchalik zararlanganligini to‘g‘ri baholashda nur tashxisi usullari muhim. Xususan, rentgenografiya, kompyuter tomografiyasi (KT) va ultratovush tekshiruvi (UTT) orqali yallig‘lanishning tarqalish masofasi, o‘pkadagi infiltratsiyalar, plevradagi asoratlar va kasallikning dinamikasini aniq kuzatish mumkin. Bu maqolada pnevmoniyani tasdiqlashda qo‘llaniladigan nur diagnostikasi usullarining o‘rni, ularning qanchalik sezgirligi, faqat ushbu patologiyaga xos bo‘lgan vizual belgilar va ularning kundalik klinik amaliyotdagi ahamiyati yoritildi.