O‘PKA SARATONINING NURLI TASHXISOTI: RENTGEN VA KOMPYUTER TOMOGRAFIYA IMKONIYATLARI - Salayev Dilshod Ikrom o’g’li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. O‘pka saratoni global miqyosda keng tarqalgan va o‘lim ko‘rsatkichlari yuqori bo‘lgan xavfli o‘smalardan biri hisoblanadi. Kasallikning asosiy muammolaridan biri uning ko‘pincha kech bosqichlarda aniqlanishi bo‘lib, bu davolash natijalarining pasayishiga olib keladi. Shu jihatdan, o‘pka saratonini erta bosqichda aniqlash zamonaviy tibbiyotda muhim klinik vazifalardan biri sifatida qaraladi.O‘pka saratonini erta bosqichda aniqlashda nurli diagnostika usullari asosiy o‘rin egallaydi. Amaliy tibbiyotda eng ko‘p qo‘llaniladigan tasviriy tekshiruvlar qatoriga ko‘krak qafasi rentgenografiyasi va kompyuter tomografiya kiradi. Rentgenografiya tez bajarilishi va qulayligi bilan ajralib turib, asosan o‘pka to‘qimasidagi yirik patologik o‘zgarishlarni aniqlash imkonini beradi.Kompyuter tomografiya esa yuqori aniqlikdagi tasvirlash usuli bo‘lib, o‘pka tuzilmasini qatlamli ko‘rinishda baholashga xizmat qiladi. Bu usul kichik hajmdagi o‘zgarishlar hamda erta bosqichdagi patologik jarayonlarni aniqlashda keng imkoniyatlarga ega.Mazkur tadqiqotda 120 nafar bemorda rentgenografiya va kompyuter tomografiyaning o‘pka saratonini aniqlashdagi diagnostik imkoniyatlari qiyosiy tahlil qilindi.