SUT BEZI RAKI DIAGNOSTIKASIDA ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING (UZI) O'RNI VA AHAMIYATI - Bozorov Xayotbek Ilxamovich,; Mohinur Xamidova, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Sut bezi raki (SBR) bugungi kunda dunyo bo'ylab ayollar o'rtasida eng ko'p tarqalgan onkologik kasallik bo'lib, o'lim ko'rsatkichlari jihatidan ham yuqori o'rinlardan birini egallaydi. Ushbu kasallikni erta bosqichda aniqlash bemorlarning hayot sifatini va sog'ayish ehtimolini sezilarli darajada oshiradi. Ultratovush tekshiruvi (UZI) — zamonaviy tibbiyotda sut bezlarini tekshirishning asosiy va keng qo'llaniladigan usullaridan biri sifatida tan olingan bo'lib, u nurlanishsiz, arzon va real vaqt rejimida tasvirga olish imkoniyatini beradi. Ushbu maqolada biz klinik amaliyotda UZIning sut bezi raki diagnostikasidagi sezgirligi, o'ziga xosligi, BI-RADS tizimlashtirishidagi roli, elastografiya va rangli doppler texnologiyalari bilan kombinatsiyasi hamda mammografiya bilan solishtirma samaradorligi muhokama etiladi. Tadqiqot natijalarimiz UZIning sut bezi tekshiruvida mustaqil va qo'shimcha diagnostik vosita sifatidagi o'rnini tasdiqlaydi va klinik amaliyot uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.