TRAVMATIK BOSH MIYA JAROHATLARINI ANIQLASHDA DIFFUZION-TENZORLI MAGNIT-REZONANS TOMOGRAFIYA (DTI) TEKSHIRUVINING AFZALLIKLARI - Xamidova Mohinur Abrayevna,; Joʻrayeva Nurshodaxon Shuhrat qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada travmatik bosh miya jarohatlarini (TBMJ) aniqlashda Diffuzion-tenzor magnitli rezonans tomografiya (DTI) usulining klinik ahamiyati va afzalliklari ko'rib chiqilgan. DTI — bu magnit-rezonans tasvirlashning (MRT) ilg'or turi bo'lib, miya oq moddasining mikrostrukturaviy o'zgarishlarini yuqori sezuvchanlik bilan aniqlash imkonini beradi. DTI ning fraksional anizotropiya (FA) va o'rtacha diffuzivlik (MD) ko'rsatkichlari klinik ahamiyatli o'zgarishlarni yoritib berishga qodir. DTI corpus callosum, kortikospinal yo'l, singulum va superior longitudinal fasciculus kabi asosiy oq modda traktlari shikastlanishini KT va standart MRT ga nisbatan sezilarli darajada ko'proq aniqlay oldi. Engil TBMJda DTI sezuvchanligi 78,6% ga, o'rtacha va og'ir TBMJda esa 91,3% ga yetdi. DTI ko'rsatkichlari neyropsixologik testlar va klinik natijalar bilan statistik jihatdan muhim korrelyatsiya ko'rsatdi (p