MUQIMIY SATIRASINING JAMIYATDAGI IQTISODIY VA MA’NAVIY MUAMMOLARNI YORITISHDAGI O‘RNI - Karimov Umrbek Javlonbek o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аnnоtаtsiyа: Mazkur ilmiy maqolada XIX asr oxiri va XX asr boshlaridagi o‘zbek mumtoz adabiyotining yirik namoyandalaridan biri bo‘lgan Muqimiy ijodida mehnatkash xalq hayotining badiiy ifodasi masalasi tahlil qilinadi. Shoirning satirik va lirik asarlarida oddiy xalqning turmush tarzi, ijtimoiy tengsizlik, qashshoqlik, adolatsizlik va insoniy qadriyatlarning aks etishi ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi. Muqimiy ijodining xalqchil ruhga ega ekani, uning asarlarida mehnatkash qatlam manfaatlari va dardlari chuqur badiiy vositalar orqali ifodalangani ochib beriladi. Tadqiqot davomida shoirning hajviy uslubi, obraz yaratish mahorati hamda realizm unsurlaridan foydalanish xususiyatlari misollar asosida ko‘rsatib o‘tiladi.