XORAZM VOHASIDA SOVET DAVRIDA SHAKLLANGAN SUG‘ORISH TIZIMI TARIXI (Toshsoqa magistral kanali misolida) - Xudaynazarov Sarvarbek Shavkat o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XX asrning 20–30-yillarida Sovet Ittifoqining agrar siyosati doirasida Xorazm vohasida sodir bo‘lgan irrigatsiya tizimining tubdan transformatsiyasi tadqiq etiladi. Tadqiqotning markaziy obyekti sifatida Toshsoqa magistral kanali qurilishi misolida an’anaviy chig‘iriq usulidan zamonaviy muhandislik gidrotizimlariga o‘tish jarayoni, “xalq hashari” usuli orqali ommaviy safarbarlik va yirik gidrotexnik inshootlar barpo etilishi arxiv materiallari asosida tahlil qilinadi. Maqolada irrigatsiya infratuzilmasini modernizatsiya qilishning ijtimoiy-siyosiy mexanizmlari, paxta yakkahokimligini (monokultura) mustahkamlashdagi roli, qisqa muddatli iqtisodiy yutuqlar hamda uzoq muddatli ekologik oqibatlar (Orol fojiasi, tuproq sho‘rlanishi) yoritilgan.