RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR SHAROITIDA INSON HUQUQLARINI HIMOYA QILISHNING ZAMONAVIY MEXANIZMLARI - Shamsiddinova Nargiza Muxriddin qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada raqamli texnologiyalar sharoitida inson huquqlarini himoya qilishning zamonaviy huquqiy va texnologik mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda raqamlashtirish jarayonining inson huquqlari va erkinliklariga ta’siri, kiberjinoyatlar, shaxsiy ma’lumotlar xavfsizligi, internet nazorati hamda sun’iy intellekt bilan bog‘liq huquqiy muammolar yoritilgan. Shuningdek, inson huquqlarini himoya qilishning xalqaro va milliy huquqiy asoslari, kiberxavfsizlik siyosati, raqamli xavfsizlik texnologiyalari hamda elektron hukumat tizimlarining ahamiyati tahlil qilingan. Maqolada sun’iy intellekt, raqamli etik me’yorlar va xalqaro hamkorlikning inson huquqlarini himoya qilishdagi istiqbollari ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari raqamli texnologiyalar inson huquqlarini himoya qilishda yangi imkoniyatlar yaratishi bilan birga, zamonaviy tahdidlarni ham yuzaga keltirayotganini ko‘rsatadi.