SUN‘IY INTELLEKT ASOSIDAGI KIBERXAVFSIZLIK: ZAMONAVIY YECHIMLAR VA MUAMMOLAR - Islomova Ozoda Zokirjon qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sun‘iy intellekt (SI) texnologiyalarining kiberxavf-sizlik sohasidagi o‘rni, zamonaviy yechimlari va uchraydigan muammolar tahlil qilinadi. Sunʼiy intellekt asosida ishlovchi tizimlar kiberhujumlarni oldindan aniqlash, ularga javob qaytarish va xavfsizlikni mustahkamlashda samarali vosita bo‘lib xizmat qilmoqda. Xususan, sunʼiy intellekt algoritmlari zararli dasturlarni aniqlash, firibgarlikdan himoya qilish, anomal faollikni kuzatish va Avtomatlash-tirilgan xavfsizlik choralarini qo‘llashda keng qo‘llanmoqda. Shu bilan birga, ushbu texnologiyalarning rivojlanishi bilan bir qator muammolar ham yuzaga kelmoqda. Jumladan, sunʼiy intellekt asosida ishlovchi kiberxavfsizlik tizimlarining buzilish ehtimoli, noto‘g‘ri tahlil natijalari, maxfiylik va maʼlumotlar xavfsizligiga oid masalalar dolzarb hisoblanadi. Shuningdek, tajovuzkorlar ham sunʼiy intellektdan foydalanib, yanada rivojlangan hujum usullarini ishlab chiqayotganligi sababli, kiberxavfsizlik tizimlarini doimiy ravishda yangilab borish talab etiladi. Maqolada zamonaviy sun‘iy intellekt texnologiyalari yordamida kiberxavfsizlikni mustahkamlash usullari va bu boradagi muammolarni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy-amaliy yondashuvlar muhokama qilinadi.