ADAPTATSIYA TUSHUNCHASI VA UNING MOHIYATI - Maqsudova Ra’no, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola adaptatsiya tushunchasi va uning psixologik, ijtimoiy va biologik mohiyatini o‘rganishga qaratilgan. Adaptatsiya – bu shaxs yoki jamoaning yangi sharoitlarga moslashish jarayoni bo‘lib, uning samarali faoliyat ko‘rsatishi va hissiy barqarorligini saqlashiga xizmat qiladi. Maqolada adaptatsiyaning turli turlari, jumladan, psixologik, ijtimoiy va kasbiy adaptatsiya, shuningdek, stress va qaltis vaziyatlarda moslashuv jarayoni tahlil qilingan. Psixologik nuqtai nazardan, adaptatsiya shaxsning ichki resurslarini faollashtirish, hissiy barqarorligini oshirish va stressga chidamliligini mustahkamlash jarayonini o‘z ichiga oladi. Ijtimoiy adaptatsiya esa shaxsning yangi ijtimoiy muhitga integratsiyasi, guruh a’zosi sifatida o‘zini namoyon qilishi va jamoaviy ishlash qobiliyatini rivojlantirishni ta’minlaydi. Biologik adaptatsiya organizmning yangi sharoitlarga fiziologik moslashuvini anglatadi, bu esa insonning stressga chidamliligini oshiradi va sog‘lom faoliyatini ta’minlaydi. Maqolada adaptatsiyaning mohiyati shaxsning o‘zini yangi vaziyatlar va muhitga qanday moslashtirishi, o‘z xulq-atvori va hissiy reaksiyalarini boshqarishi orqali aniqlanishi ko‘rsatib berilgan. Shu bilan birga, adaptatsiya jarayonini qo‘llab-quvvatlashda psixologik treninglar, mentorlik, pedagogik texnologiyalar va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, adaptatsiya jarayoni shaxsning shaxsiy resurslarini faollashtiradi, murakkab vaziyatlarda samarali qarorlar qabul qilish va ijtimoiy-psixologik moslashuv ko‘nikmalarini rivojlantirish imkonini beradi. Ushbu maqola psixologlar, pedagoglar, ijtimoiy soha mutaxassislari va ilmiy tadqiqotchilar uchun shaxsning yangi sharoitlarga moslashuvini chuqur o‘rganish, zamonaviy usullarni qo‘llash va amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga yordam beradi.